Το Παζάρι του Δικτύου

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα μέλη του Δικτύου Ανταλλαγών & Αλληλεγγύης Πιερίας

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα μέλη του Δικτύου Ανταλλαγών & Αλληλεγγύης Πιερίας και τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας "Μητέρα Γη" προς το "Στέκι Πολιτών" τον χώρο Πολιτικού Κοινωνικού και Πολιτιστικού Προβληματισμού και Παρέμβασης. 
Για εννέα μήνες  φιλοξένησε το Ανταλλακτικό μας παζάρι και το Χαριστικό εκθετήριο. Διαθέτοντας μας τους χώρους του μας βοήθησε να προχωρήσουμε, να αναπτυχθούμε και να νοιώσουμε πιο δυνατοί και σίγουροι να μπορούμε  να έχουμε τον δικό μας χώρο. 
Από σήμερα όλες οι δράσεις της "Μητέρας Γης" και του Δικτύου Ανταλλαγών Πιερίας μεταφέρθηκαν στην οδό Μαραθώνος & Λαχανά γωνία ( κοντά στην Αγ. Παρασκευή)  σε χώρο που μας παραχωρήθηκε από ιδιώτη. 
Σύντομα θα στήσουμε ένα κοινωνικό χώρο εναλλακτικών θεραπειών, ένα εναλλακτικό κοινωνικό φαρμακείο, μία τράπεζα ντόπιων σπόρων, δανειστική βιβλιοθήκη και το χαριστικό εκθετήριο. Το χαριστικό εκθετήριο θα λειτουργήσει από τις 15 Ιουνίου και για τους καλοκαιρινούς μήνες θα λειτουργεί τις Τετάρτες από 7 έως 9, και κατόπιν συνεννόησης.

 

Ανταλλακτικό και Χαριστικό παζάρι στο Στέκι Πολιτών

 

Ανταλλακτικό Παζάρι

Ανταλλακτικό παζάρι στον νέο μας χώρο

 

Μαθήματα μουσικής για μεγάλους & μικρούς  με "ήλιους" στο Στέκι Πολιτών


 

Επαναχρησιμοποίηση - Αλληλεγγύη - Οικολογία

Χαριστικό εκθετήριο

Το χαριστικό εκθετήριο στεγάζεται στο "Στέκι Πολιτών". Είναι ανοιχτό κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 6 - 8 το απόγευμα.

Το εκθετήριο είναι ανοιχτό για όλους. Μπορείτε να πάρετε ή να φέρετε είδη ένδυσης - υπόδησης, παιχνίδια, διακοσμητικά, ηλεκτρικές συσκευές κλπ. Υπεύθυνες για το εκθετήριο είναι η Παντελοπούλου Κυριακή τηλ.6980762327, η Τερζοπούλου Σούλα τηλ. 6988815622 και η Τσορμπατζίδου Κωνσταντία τηλ. 6997242950

 

Στον ίδιο χώρο συγκεντρώνονται τρόφιμα και διατίθενται σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.

 


 

Ευχαριστούμε για την προσφορά τους:

Την Ουσταμπασίδου Διονυσία για τα σταντ για το χαριστικό εκθετήριο

Το γραφείο κοινοχρήστων "Εύρεσις" της Πιπερίδου Ελλής για την πρόσβαση στο διαδίκτυο

Την Τόνα Βασιλική για τις ραφιέρες που στήθηκε το Χαριστικό Εκθετήριο

Το "Στέκι Πολιτών" για την φιλοξενία του

 

Το ζούμε και πιστεύουμε σ'αυτό! Τα δίκτυα ανταλλαγών λειτουργούν! Συνεχίζουμε να ικανοποιούμε βασικές μας ανάγκες ανταλλάσσοντας με "ήλιους"

Αυτό που μας κινεί να δημιουργούμε και να παράγουμε είναι η θέληση και η ανάγκη μας να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας και στις οικογένειές μας. Το ευρώ είναι μόνο το μέσο, όπως και τα ανταλλακτικά νομίσματα.

Σας προσκαλούμε να μπείτε στο χορό των ανταλλαγών.

Συνεχί Ζ Ο Υ Μ Ε !

 

 

 

03-03-2012 Το Ανταλλακτικό μας παζάρι

 

 

 

 

Φωτογραφίες από το Ανταλλακτικό παζάρι

Το κυλικείο του Δικτύου - Τσάι και σπιτική πίτα με "ήλιους"

Πολύ  σημαντικό για μας είναι να βρούμε λύσεις και να συνεχίσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια!

 

 

14-09-2011 " Ανταλλακτικό Παζάρι σε εβδομαδιαία βάση από το Δίκτυο Ανταλλαγών"

Κατερίνη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου

Νέα πρωτοβουλία αναλαμβάνει το Δίκτυο Ανταλλαγών με τη λειτουργία εβδομαδιαίου ανταλλακτικού παζαριού κάθε Τετάρτη. Για πρώτη φορά το παζάρι λειτούργησε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, προσελκύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των μελών του.

Το Δίκτυο Ανταλλαγών (Δ.Α.) Πιερίας ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν λίγους μήνες και ήδη τα μέλη του ανέρχονται σε 60 περίπου άτομα. Τα μέλη του δικτύου, που συνεδριάζουν κάθε μήνα, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να μην υπάρχει συντονιστική επιτροπή. Έτσι, όλα τα μέλη καταθέτουν τις προτάσεις τους και οι αποφάσεις παίρνονται κατόπιν ψηφοφορίας, κατά το πρότυπο της άμεσης δημοκρατίας.

Ήδη μέλη του δικτύου έχουν αρχίσει τις ανταλλαγές και η συναλλαγή χωρίς ευρώ είναι πραγματικότητα και στην Πιερία. Για παράδειγμα, γυναίκα που προσφέρει τις υπηρεσίες της στον τομέα της καθαριότητας κέρδισε τους αντίστοιχους «ήλιους» («ήλιος»= τοπική εναλλακτική μονάδα του δικτύου ανταλλαγών στην Πιερία)  και στη συνέχεια τους εξαργύρωσε παίρνοντας λάδι. Επίσης, εναλλακτική θεραπεύτρια πρόσφερε υπηρεσίες μασάζ και με τους ήλιους που αμείφθηκε πήγε τα παιδιά της στον οδοντίατρο ανταλλάσσοντας ένα μέρος της υπηρεσίας με «ήλιους». Ακόμη, γίνονται ανταλλαγές με ιδιαίτερα μαθήματα, περιποιήσεις αισθητικής, λαχανικών κλπ. (σ.σ. μπορείτε να βρείτε την αναλυτική λίστα με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τα προϊόντα στην ιστοσελίδα της ομάδας www.motherearth.gr)

Στο δίκτυο μπήκαν και εμπορικά καταστήματα της πόλης μας τα οποία ένα μέρος της τιμής του προϊόντος το ανταλλάσσουν με «ήλιους». Τονίζεται ακόμη μια φορά ο βασικός κανόνας του Δικτύου Ανταλλαγών ότι : Μέσα στο δίκτυο δεν πουλάμε και δεν αγοράζουμε, μόνο ανταλλάσσουμε. Σκοπός του δικτύου δεν είναι να υποκαταστήσει το ευρώ ή να κάνει ζημιά στην αγορά. Αντιθέτως, μπορεί να ενισχύσει και να βοηθήσει την τοπική αγορά. Ας υποθέσουμε ότι ένα κατάστημα με ρούχα έχει καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις του 1.000 ευρώ το μήνα. Αν όμως έδινε τη δυνατότητα σε μέλη του δικτύου να πάρουν ένα ρούχο ανταλλάσσοντας ένα μέρος της τιμής του θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδά του σε 1000 ευρώ και 400 ήλιους. Με τους ήλιους θα μπορούσε να πάρει τρόφιμα, να έχει άτομο για καθαριότητα, γυναίκα για σίδερο, κηπουρό ή και ιδιαίτερα μαθήματα για το παιδί του.

"Το Δίκτυο Ανταλλαγών ξεκινάει Εβδομαδιαίο Ανταλλακτικό Παζάρι"

 

Το Δίκτυο Ανταλλαγών εξελίσσεται καθημερινά, εκτιμώντας τις νέες προοπτικές που ανοίγονται μέσα από το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται. Έτσι, αποφασίστηκε η λειτουργία εβδομαδιαίου ανταλλακτικού παζαριού όπου τα μέλη παρευρίσκονται στον ίδιο χώρο και ανταλλάσουν τα προϊόντα τους (κυρίως οπωροκηπευτικά - φαγώσιμα). Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, δεν πάει τίποτα χαμένο από τον κήπο μας και κυρίως μειώνουμε το κόστος της ζωής μας. Δίνουμε έτσι και το κίνητρο στα μέλη που έχουν γη να την καλλιεργήσουν. Παραγωγοί που δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους με χρήματα, μπορούν να τα ανταλλάξουν. Μπορούμε πολύ εύκολα να γλυτώσουμε χρόνο αλλά και να καλύψουμε πραγματικά πολλές πρώτες ανάγκες μας εξοικονομώντας αγαθά με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για τα νοικοκυριά, την πόλη και τον πλανήτη μας.

Στο εβδομαδιαίο ανταλλακτικό παζάρι, άτομα που εργάζονται και δεν έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν απαιτητικά αλλά απαραίτητα για την καθημερινή υγιεινή διατροφή οπωροκηπευτικά, όπως για παράδειγμα η φύτρα από σπόρους, μπορούν να τα προμηθευτούν από το ανταλλακτικό παζάρι. Μπορούμε, επίσης, κατόπιν άμεσης συνεννόησης να καλύπτουμε ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Δημιουργείται, έτσι, αλληλεγγύη και πραγματικό ενδιαφέρον. Μέσα από την ζήτηση θα δημιουργηθεί και η προσφορά.  Στο ίδιο ωράριο θα λειτουργεί για τα μέλη του δικτύου και ένα χαριστικό παζάρι με ρούχα, παπούτσια, είδη σπιτιού και άλλα είδη. Στο ωράριο αυτό όποιος συμπολίτης μας θέλει να προμηθευτεί σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες θα υπάρχουν διαθέσιμοι μέσα από το Δίκτυο Σπόρων της Μητέρας Γης.

Το ανταλλακτικό παζάρι λειτούργησε για πρώτη φορά με ιδιαίτερη επιτυχία, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011 από τις 17:00 έως τις 20:00 και θα επαναλαμβάνεται κάθε Τετάρτη . Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει, να γραφτεί στο Δίκτυο ή απλώς να πάρει πληροφορίες μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλ. 6997084901.

Με το Δίκτυο Ανταλλαγών δίνεται η δυνατότητα σε πολλές οικογένειες να συνεχίζουν μέσα από τις ανταλλαγές να απολαμβάνουν υπηρεσίες και προϊόντα, κάτι που θα ήταν απαγορευτικό με τη σημερινή οικονομική κατάστασή που επικρατεί.

Βασική μας επιδίωξη είναι να αποτελέσουμε ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης, όπου χέρι με χέρι θα υποστηρίζουμε την τοπική οικονομία μας και θα συνεχίσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Μέσα από τα Δίκτυα Ανταλλαγών δίνεται η δυνατότητα και σε άτομα με κάποια αναπηρία, σε συνταξιούχους αλλά και σε άλλα άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν να ανταλλάσσουν και να είναι χρήσιμα μέλη της κοινωνίας. Έτσι δημιουργείται μια υγιής κοινωνία που όλοι προσφέρουν αυτά που τους περισσεύουν και απολαμβάνουν αυτά που χρειάζονται.